null Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével találkozott az alapvető jogok biztosa

Robert Spano, az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnöke hivatalában fogadta dr. Kozma Ákos ombudsmant 2022. április 26-án Strasbourgban. 

A találkozó során az alapvető jogok biztosa tájékoztatást adott a menekülthelyzettel kapcsolatos jogi szabályozásról, a magyar–ukrán határszakaszon fennálló aktuális helyzetről, a Záhonyban, Beregsurányban és a fővárosi BOK Sportcsarnokban létrehozott ideiglenes területi iroda, illetve információs pont működéséről, valamint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala eddigi helyszíni tapasztalatairól.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az Európa Tanács által elfogadott egyik legfontosabb, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény – az Emberi Jogok Európai Egyezménye – betartásának felügyeletére 1959-ben létrehozott nemzetközi bíróság, amely 1998 óta állandó jelleggel működik. Az EJEB elnökét a testület plenáris ülésen választja meg, mandátuma három évre szól. A Bíróság jelenlegi elnöke, Robert Spano 2020 óta tölti be ezt a pozíciót.