null A V4-ek ombudsmanjainak csúcstalálkozója Visegrádon

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa nyitotta meg „Az ombudsmanok szerepe a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelmében a Covid–19-világjárvány idején” címmel megrendezett V4-es ombudsmani csúcstalálkozót Visegrádon 2021. október 21-én.

Az alapvető jogok biztosa által szervezett kétnapos konferencián részt vett dr. Mária Patakyová szlovák ombudsman, dr. Stanislav Křeček cseh ombudsman és dr. Stanisław Trociuk lengyel ombudsmanhelyettes, továbbá dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelméért felelős biztoshelyettes, valamint dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős biztoshelyettes is.

A csúcstalálkozó során a felek többek között áttekintették a rendészeti jellegű panaszok helyzetét, az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus szerepét és helyét az ombudsmani alapjogvédelemben, valamint foglalkoztak a nemzetiségek jogainak, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek ombudsmani védelmével is.

A V4-ek ombudsmanjai 2004 óta évente üléseznek, hogy megosszák tapasztalataikat, tevékenységük aktuális eredményeit és kihívásait, továbbá bemutassák az elmúlt időszak gyakorlatát.