null A DCAF ICOAF konferenciáján vett részt dr. Kozma Ákos

A svájci székhelyű DCAF – Democratic Control of Armed Forces – 14. ICOAF – International Conference of Ombuds Institutions for the Armed Forces – konferenciáján vett részt az alapvető jogok biztosa Oslóban 2022. október 3-án dr. Wildner Domonkos, az AJBH rendészeti igazgatója kíséretében. Dr. Kozma Ákos a tanácskozás keretében tájékoztatást adott az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának az Ukrajnából a háború elől érkező menekültekkel kapcsolatos tevékenységéről, a magyar-ukrán határon felállított ideiglenes ombudsmani irodák működésének tapasztalatairól, különös tekintettel a határon szolgálatot teljesítő rendvédelmi szervek tevékenységének monitorozásáról. 


 

A tanácskozáson a résztvevők áttekintették a különböző ombudsmani intézmények alapjogvédelmi tevékenységét a fegyveres testületek vonatkozásában, továbbá megvitatták az együttműködési lehetőségeket a rendvédelmi szervezetekkel is foglalkozó ombudsmanok körében. 


A DCAF tevékenységének fókuszában a jogállamiságon alapuló demokratikus ellenőrzés, az emberi jogok védelme, a helyi szerepvállalás, továbbá a pártatlanság – a demokrácia elősegítése politikai állásfoglalás nélkül – áll. 2000-es alapítása óta a szervezet több mint 80 országban támogatott projekteket, valamint nyújtott tanácsadást nemzeti és nemzetközi partnerek számára. Magyarország 2000-ben csatlakozott a DCAF-hez.

 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.