null Meghallgatta az Országgyűlés dr. Kozma Ákos beszámolóját a 2021. évi tevékenységéről

Dr. Kozma Ákos ombudsman az Országgyűlés 2022. október 5-ei ülésén beszámolt az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2021. évi tevékenységéről.

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalásán dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, valamint dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes is részt vett.

Dr. Kozma Ákos a parlamenti együttes általános vita során expozéjában többek között kiemelte: „Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a 2021. évben 147 ajánlást is tartalmazó jelentést adott ki, amelyekben összesen 260 ajánlást fogalmaztunk meg. 7354 beadvánnyal fordultak hozzánk, amelyekből hivatalunk 5995 ügyet be is fejezett és lezárt 2021-ben. Az ügyszámnövekedésben szerepet játszanak azok a külön hatáskörök és feladatok is, amelyekkel az ombudsmani intézményt bízta meg az elmúlt esztendőkben a törvényalkotó. Mindazonáltal ezen adatok arra is rámutatnak, hogy továbbra is széles körű bizalom övezi Hivatalunk munkáját.”

Az alapvető jogok biztosa kitért arra is, hogy a 2020 tavaszán indított sikeres, számos eredménnyel járó országos látogatássorozata 2021-ben is folytatódott. A tavaly január 1-je és december 31-e közötti időszakban összesen 86 helyszínre, köztük bentlakásos szociális intézményekbe, büntetés-végrehajtási intézetekbe, gyermekotthonokba, speciális gyermekotthonokba látogattak el munkatársaival, az eredményekről pedig minden esetben jelentés formájában számoltak be.