null A tévedésből kétszer előállított házaspárról

A rendőrség többszörös mulasztásának következményeiről

AJB-340/2012

 

A sértett leírása szerint a bűncselekmény elkövetője egy 50-60 éves, őszülő hajú férfi és felesége volt. A rendőrség ennek alapján egy 34 éves férfival és nejével szemben adott ki elfogatóparancsot. A panaszosokat később őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásukat rendeleték el, ahonnan a másodfokon eljáró bíróság szabadította őket. A szabadulást követően a rendőrség ismételten előállította őket – elmulasztották ugyanis visszavonni a korábban kiadott elfogatóparancsot. Az ombudsman a személyi szabadsághoz való alapvető jog sérelmét állapította meg.

A feleség és a férj azt követően került őrizetbe majd előzetes letartóztatásba, hogy ellenük a rendőrség súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette kapcsán elfogatóparancsot bocsátott ki. A házaspár mindvégig azzal védekezett, hogy a bűncselekményt nem ők követték el. Végül 12 napnyi fogvatartás után a másodfokú bíróság szabadította őket, megállapítva, hogy nem áll fenn a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, hiszen számos olyan bizonyíték merült fel, amely kétségbe vonja, hogy ők lennének az elkövetők.

A bíróság annak ellenére döntött így, hogy a 78 éves sértett fénykép alapján felismerte a házaspárban az őt fenyegető elkövetőket. A meggyanúsított feleség esetében azonban a fénykép rendkívül gyenge minőségű volt. A bíróság rámutatott arra is, hogy a sértett a bűncselekmény férfi elkövetőjét idősebb, 50 vagy 60 éves, kissé őszülő hajú személynek írta le, miközben a meggyanúsított férfi 34 éves. A sértett korábban telefonon beszélt az elkövetővel, a rendőrség ki is derítette, hogy a telefonszám a gyanúsított édesapjának nevén van. Az ügyben megkötött szerződésen szereplő aláírás laikusok számára is egyértelműen nem egyezik a gyanúsított aláírásával, azonban a rendőrség ezt sem vizsgálta.

A házaspárt a szabadulásukat követően néhány nappal ismételten előállították, ugyanis a rendőrség elfelejtette visszavonni az elfogatóparancsot.

Az ombudsman a bírósági végzésben foglaltakat alapul véve a rendőrségi őrizet, illetve a másodszori előállítás miatt a személyi szabadsághoz való alapvető joggal összefüggő visszásságot állapított meg. A területileg illetékes rendőrkapitányságtól az ombudsman azt kérte, fontolja meg a házaspár kártalanítását és a jövőben nagyobb körültekintéssel járjon el, amikor a személyi szabadságot korlátozó intézkedésekről döntenek.

A jelentés olvasható a /documents/10180/143247/201200340.rtf/c22e7491-1866-48ad-bbc9-f2b8aba0d5f0 oldalon.