null Információs pontot nyitott a BOK Sportcsarnokban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek közvetlen támogatása érdekében 2022. március 29-én a BOK Sportcsarnokban is információs pontot nyitott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Záhony és Beregsurány mellett immár a kormány által létesített humanitárius tranzitponton is segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a hozzájuk fordulókat az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének a munkatársai, akik egyúttal Budapesten is közreműködnek a humanitárius segítségnyújtásban.

Dr. Kozma Ákos ombudsman kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több embernek nyújthasson közvetlenül jogi és humanitárius segítséget az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ebben a rendkívüli időszakban. Ennek jegyében az ukrajnai háború kitörését követő napokban a záhonyi vasútállomáson ideiglenes területi irodát, majd március közepén a beregsurányi gyűjtőponton információs pontot nyitott az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye.

„Több mint egy hónapja tart a válság, kirobbanása óta folyamatosan a helyszínen dolgoznak munkatársaink, akik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, a legfontosabb információk átadásával segítik személyesen a hazánkba menekülőket. Kollégáink tájékoztatást adnak továbbá az alapvető jogokat érintő panasz kezdeményezésének a lehetőségéről, és egyúttal a humanitárius segítségnyújtásban is közreműködnek. Az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberekkel való még hatékonyabb kapcsolattartás érdekében a többi között debreceni és miskolci területi irodánk kollégája útján is segítséget nyújtunk a hozzánk fordulók számára, és immár a BOK Sportcsarnokban létesített humanitárius tranzitponton is várjuk mindazokat, akik ombudsmani segítséget kérnek” – emelte ki dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a budapesti ombudsmani információs pont mai megnyitóján.