null Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága felújítja a rumi gyermekotthont

A Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola Rumi Különleges Gyermekotthonába látogatott 2021. november 12-én dr. Kozma Ákos ombudsman és dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, bv. főtanácsos, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerepet vállal az intézmény felújításában.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai 2021. június 16-án előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot folytattak a Gyermekotthonban, ahol néhány hiányosságot tapasztaltak. Az AJB-125/2021. számú ombudsmani jelentés feltárta, hogy az intézmény nem rendelkezik egyebek mellett közös nappalival, sportolásra és a látogatók fogadására alkalmas teremmel, illetve helyiséggel, valamint a terápiás célú foglalkozásokhoz, korrepetáláshoz szükséges csoportszobával, továbbá a Gyermekotthon udvara nincs körbekerítve.
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vállalta az ombudsmani jelentésben foglalt ingatlannal kapcsolatos hiányosságok orvoslását, az intézmény felújítását.  Ennek keretében  a BVOP felújít többek között egy terápiás célú foglalkozásokhoz alkalmas csoportszobát, elvégzi az udvar körbekerítését, valamint sportolásra és látogatók fogadására alkalmas helyiségeket alakít ki.